Len Mielony

               Witam


                               Dzisiaj ciąg dalszy z cyklu: Babcine sposoby na ...  :)

                                        
                                        Tym razem na warsztat wzięłam len mielony.





Len mielony jest podwójnie odtłuszczony, uzyskiwany ze specjalnej odmiany lnu złocistego. Zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz witaminy E, F, A, wszystko to wchłaniane jest przez skórę oraz przez błony śluzowe żołądka, płuc i dróg oddechowych. Zawiera mniej tłuszczu niż znane większości siemię lniane dzięki temu jest mniej kaloryczny i często stosowany jest w przypadku otyłości. Białko lnu łatwo się przyswaja i jest lekkostrawne.
Produkt ten ma korzystny wpływ na układ moczowy, stosowany jest przy zaparciach oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy. Bardzo pomocny przy problemie z suchym kaszlem.


To na tyle jeśli chodzi o właściwości lecznicze a jak wpływa na naszą urodę? Otóż znacznie poprawia kondycję skóry, świetnie odżywia włosy i paznokcie,  po prostu nic dodać nic ująć :)



Sposób przygotowania - do bezpośredniego spożycia na ciepło:

1 łyżeczkę lnu zalać 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka; mieszać ok. 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu. 


Ja swój len przygotowuję z mlekiem i piję trzy razy dziennie. Smakiem przypomina mi płatki owsiane- pychotka :) 
Dodam jeszcze, że len mielony jest bardzo dobrym produktem dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ daje uczucie sytości na długi czas.


Uwielbiam go !



Pozdrawiam :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentowanie postów, jest mi niezmiernie miło, że jesteście ze mną. :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka